In deze eerste periode komen de volgende zaken aan de orde:

  • GWP Hoofdstuk 1: Jagers en boeren
  • GWP Hoofdstuk 2: Grieken en Romeinen
  • Start met onderzoek 'Bonaire na de oorlog'

Studiewijzer periode 1:

Hoofdstuk 1 Jagers en boeren

Dit hoofdstuk gaat over de pre-historie, de periode in de geschiedenis waarin nog geen sprake is van geschreven bronnen. In deze periode leefden de mensen aanvankelijk van jagen en het verzamelen van voedsel. Ze hadden geen vaste woonplaats. We zullen er achter komen wanneer en hoe deze mensen ontdekt hebben dat ze ook konden leven van akkerbouw en veeteelt. Ze werden boeren. Tenslotte zullen we zien dat er na verloop van tijd mensen andere beroepen gingen uitoefenen zoals handelaar, kleermaker en houtbewerker en in steden gingen wonen in plaats van op het platteland.


https://www.digileraar.com/pluginfile.php/7566/course/summary/GWP-TF-Opdrachten-vwo-H1-antwoorden.doc

Powerpoint hoofdstuk 1:

https://www.digileraar.com/pluginfile.php/7566/course/summary/H1%20tijd%20van%20jagers%20en%20boeren.pptxHoofdstuk 2: Grieken en Romeinen

Dit hoofdstuk gaat over de tijd van de Grieken en Romeinen, de klassieke oudheid. We zullen zien hoe de oude Grieken leefden en dat we veel van wat we nu weten en hoe we nu denken, aan hen te danken hebben: democratie en wetenschappelijk denken bijvoorbeeld, maar je kan ook denken aan de Olympische spelen en bepaalde bouwstijlen. De Romeinen waren grote bewonderaars van de Grieken. Zij slaagden erin een groot deel van Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten te veroveren en langdurig te besturen. Zij hebben daardoor ervoor gezorgd dat die kennis van de Grieken verspreid werd en nog steeds dagelijks te merken is. Ook de verspreiding van het christendom zou niet mogelijk zijn geweest zonder de bijdrage die de Romeinen aan de geschiedenis hebben geleverd.Antwoorden hoofdstuk 2:

https://www.digileraar.com/pluginfile.php/7566/course/summary/GWP-TF-Opdrachten-vwo-H2-antwoorden.doc


Powerpoint hoofdstuk 2:

https://www.digileraar.com/pluginfile.php/7566/course/summary/H2%20Grieken%20en%20Romeinen.pptx


Onderzoek 'Bonaire na de oorlog'

Vlak na de tweede wereldoorlog zag Bonaire er heel anders uit en leefden de mensen ook anders dan nu. Geen waterleiding, geen electriciteit, bijna geen auto's, geen middelbare school................
We gaan uitzoeken hoe anders het leven op bonaire was door mensen van 80 tot 90 jaar oud te interviewen: hoe leefden zij en hoe zag hun jeugd eruit?
We gaan op zoek naar foto's en wellicht films uit en over die tijd. En natuurlijk onderzoeken we waardoor en wanneer Bonaire op het eiland ging lijken dat het nu is.

Je gaat dit in tweetallen onderzoeken. Het resultaat ga je uiteindelijk tijdens toetsweek 2 in januari 2019 aan je klasgenoten presenteren.

Onderzoeksopdracht:
https://www.digileraar.com/pluginfile.php/7566/course/summary/project%20Bonaire%20na%20de%20oorlog.docx?time=1540411142727

Aanpak van het onderzoek
Over deze periode is weinig geschreven. In het boek van Hartog over de geschiedenis van Bonaire uit 1957 (Bonaire, van indianen tot toeristen), kun je verspreid over vier hoofdstukken een klein beetje informatie vinden over de eerste jaren vlak na de oorlog. Het boek kan je op internet lezen via de link die hieronder staat.

Je zal je informatie dus vooral van nog levende personen die in die tijd geleefd hebben, moeten halen. Dat betekent dat deze personen in 1945 zo'n jaar of 10 moeten zijn geweest en nu dus zo'n  85 jaar moeten zijn. Bovendien moeten deze personen nu nog goed bij hun verstand zijn. Het is nu of nooit. Als het je niet lukt om zo iemand te vinden, kun je een jonger iemand proberen die misschien van verhalen van zijn of haar ouders weet hoe het leven op Bonaire er vlak na de oorlog uitzag.

Hieronder staat ook de link naar de website die door Boi Antoin is gemaakt met informatie over de geschiedenis van Bonaire, archivoboneiru.com.

Tenslotte kun je ook bij de historicus van het eiland terecht die bijna alles weet, Boi Antoin zelf

Websites waar je kunt zoeken: